
De decembermaand, een magische maand waarin de professionele keuken graag uitpakt en al lange tijd van tevoren bezig is met de voorbereidingen van de meest culinaire kerstmenu’s. En daar kunnen groenten een grote rol in spelen. Serveer een rijkdom aan smaken, geuren en kleuren waar groenten synoniem voor staan.
Multi-inzetbaar: van traditioneel tot fusion
Gastronomie en de kerstperiode blijven een gouden combinatie. De huidige maatschappij gaat tijdens de feestdagen steeds vaker uit eten waardoor restaurants al maanden van tevoren vol zitten. Iedere kookstijl maar ook iedere generatie chefs bereidt zijn gerechten met een andere visie. Door de jaren heen is er van generatie op generatie veel veranderd binnen de professionele keuken. Waar de oude garde is opgegroeid met de traditionele Franse keuken, overheerst bij de nieuwe garde nu voornamelijk de fusionkeuken. Een stijl van koken waarin verschillende culinaire stijlen, tradities en kooktechnieken samenkomen op het bord. Met zoveel variatie bieden groenten en fruit kansen in elke keuken, gang of vorm en voor ieder wat wils.
Gezond, gezonder, gezondst
Het kerstmenu moet bijzonder zijn en dat het dan ook nog eens gezond is, is een win-winsituatie. Groente en fruit zijn gezond en bieden veel smaak en kleur op het bord. Met Kerst worden alledaagse groenten opeens heel bijzonder. Start met een kruidige wortelmousse op een amuselepel voor het wakker schudden van de smaakpapillen. Daarna volgt het tussen- en hoofdgerecht waarin groenten de hoofdrol kunnen spelen of ter ondersteuning van een vis- of vleescomponent. Verras je gasten eens door – van zichzelf zoetere – groenten te verwerken in een dessert.
Bij een culinair kerstmenu horen ook smaakvolle drankjes. En ook daar lenen groenten en fruit zich goed voor in de vorm van een fruitsapje of een keer iets anders: groentewater. Door groentes te klaren en te serveren als begeleider bij een gerecht met (soort)gelijke groenten of tussen de gangen door als opfrisser om de maaltijd wat te laten zakken.
Gezonde kerstmenu’s met gezonde marges
Maar naast het gezondheidsaspect in het kerstmenu zorgen deze versproducten ook voor een gezond resultaat aan het eind van de streep en voor onze aarde. Want door duurzame menu-engineering, het verhoudingsgewijs verminderen van de hoeveelheid vlees en/of vis op het bord en het groente en/of fruit aandeel te vergroten, kan een restaurant bijna 23% margeverbetering realiseren. En ruim 30% bezuinigen op de milieubelasting van gerechten.
Tot slot, een magische kerstbeleving
De plaats waar heerlijk wordt gegeten en de glazen klinken, oftewel de eettafel. De mooiste decoratie en presentatie van de tafel en borden maken de kerstbeleving voor de gast helemaal compleet. En geven jou als chef een volmaakt en voldaan (kerst)gevoel.